ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Το Πρόγραμμα
Ο Λόγος είναι ημερήσιο ανοικτό κέντρο απεξάρτησης, αλλά και όχι μόνο. Απευθύνεται σε ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης, είτε με αρχικό αίτημα, είτε με αίτημα υποστήριξης για τη συνέχιση της απεξαρτητικής πορείας και τη διασφάλιση της διάρκειας στην αποχή από τη χρήση ουσιών, τζόγου, διαδυκτίου κτλ. Επίσης, απευθύνεται σε ανθρώπους που βιώνουν συναισθηματικές, οικογενειακές ή άλλες δυσκολίες και χρειάζονται υποστήριξη για την αντιμετώπιση τους, ενώ μπορούμε να υποστηρίξουμε ανθρώπους που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα.
Θεωρούμε την εξάρτηση, αλλά και τις συναισθηματικές δυσκολίες, ως ερωτήματα που θέτει η ζωή και στα οποία ο άνθρωπος, ως πρόσωπο καλείται να τα απαντήσει. Πιo συγκεκριμένα, η εξάρτηση αποτελεί μια προσπάθεια του ανθρώπου να νοηματοδοτήσει την ύπαρξη του και παράλληλα να βιώσει συγκινήσεις, όταν δεν έχει άλλους τρόπους να το πράξει. Η έλλειψη της δυνατότητας να αισθάνεται και η αποκοπή από τα συναισθήματα λόγω αρνητικών εμπειριών, στερεί από τον άνθρωπο τη δυνατότητα να βιώνει συγκινήσεις και παράλληλα να αντιλαμβάνεται την ηθική διάσταση της συμπεριφοράς του και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στον εαυτό του και τους άλλους. Έτσι, στρέφεται στις ουσίες ή σε επικίνδυνες συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να βιώσει συγκινήσεις και άρα την ίδια του την ύπαρξη.
Η απεξάρτηση είναι μια προσπάθεια που καταβάλλει το πρόσωπο ώστε να απελευθερωθεί το συναίσθημα και κατ' επέκταση η βούληση από την επαναλαμβανόμενη και καταναγκαστική συμπεριφορά
Έτσι, το πρόγραμμα οργανώνεται γύρω από τις ομάδες στις οποίες ενθαρρύνεται η έκφραση και η επικοινωνία και σε ένα περιβάλλον αποδοχής, ενθάρρυνσης και ενδιαφέροντος επιτυγχάνεται η αλλαγή και η εκμάθηση νέων τρόπων αντιμετώπισης των δυσκολιών. Παράλληλα, προωθείται το κοινοτικό πνεύμα και η στάση του ενδιαφέροντος, της αγάπης, της αλληλεγγύης και της συνύπαρξης μέσα από την αναγνώριση της αξίας του κάθε προσώπου. Επιπρόσθετα, μέσα από μια σειρά από δραστηριότητες που αφορούν τον τρόπο ζωής το πρόσωπο καλλιεργεί νέα ενδιαφέρονται και μαθαίνει νέους δημιουργικούς τρόπους για την καλλιέργεια και εξέλιξη του εαυτού του. Το θέατρο, η λογοτεχνία οι επισκέψεις σε μουσεία και οι παρακολουθήσεις μαθημάτων στο πανεπιστήμιο συμβάλλουν στην δημιουργία του νέου εαυτού. Οι δραστηριότητες αυτές δεν επιβάλλονται στα μέλη ούτε εξαντλούνται στο τεχνικό μέρος της υλοποίησης τους, αλλά προκύπτουν μέσα από τις σχέσεις και τις επιθυμίες των μελών της ομάδας.
Διατηρώντας την αρχή της δικαιοσύνης και της ισότητας, η συμμετοχή του καθενός γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του και η οικονομική συνεισφορά του γίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του. Σε καμία περίπτωση δεν αποκτά εμπορικό χαρακτήρα.
Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Περικλής Αγγελόπουλος
Ιστορικός του Πολιτισμού, Mεταπτυχιακό ΑΠΘ, Κοινωνικής , Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και των Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων. Εμψυχωτής ομάδων και προσώπων με την μέθοδο της μη - κατευθυντκής παρεμβατκότητας.