Εξαρτήσεις και σεξ: Μια εισαγωγή
- apexartisi
- Dec 4, 2015
- 8 min read

Η σεξουαλική ζωή του άντρα
Η σεξουαλική λειτουργία του σύγχρονου ανθρώπου που ζει ενταγμένος στην κοινωνία , αποτελεί μια έκφραση της ψυχικής και σωματικής του υγείας, προσδίδοντας νόημα στη ζωή του καθώς ορίζει το αίσθημα της αγάπης , της συναισθηματικής και σωματικής ικανοποίησης και τέλος την δυνατότητα της γονιμοποίησης. Η σεξουαλική υγεία διασφαλίζεται μέσα από την πρόληψη , την έκφραση και τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων που διασφαλίζει μέσω της αναπαραγωγικής διαδικασίας την ανθρώπινη συνέχεια. Η διατήρηση της σεξουαλικής υγείας και η συνέχιση της σεξουαλικής δραστηριότητας στη διάρκεια της ζωής μας συμβάλλει καίρια στο αίσθημα της ευεξίας καθώς οδηγεί στην άρση της απομόνωσης που σήμερα χαρακτηρίζει την κοινωνική μας πραγματικότητα. Η επικοινωνία, η συν –κίνηση , η επιθυμία για τη συνάντηση με τον άλλον διασφαλίζουν την άρση της μοναξιάς , της απόρριψης που οδηγούν στην κατάθλιψη. Ωστόσο, η σεξουαλική υγεία διασφαλίζεται μέσα από τη γνώση , την πληροφόρηση και τις καλές πρακτικές. Ο καθένας χρειάζεται να γνωρίσει τον εαυτό του και τη σεξουαλικότητα του και να αισθανθεί μοναδικός , συντροφικός και κυρίως ανθρώπινος αναζητώντας το μήνυμα ότι το «σεξ είναι ζωή και ο έρωτας δικαίωμα».
Έτσι , η ερωτική ζωή του άντρα χαρακτηρίζεται από τη σεξουαλική αφύπνιση που συμβαίνει γύρω στα 12 χρόνια. Ο έφηβος νιώθει τα πρώτα ερωτικά αισθήματα που συχνά συνδέονται με το άγχος του καινούργιου και των επιδόσεων , με αμηχανία και περιέργεια. Ο έφηβος αρχικά μέσω του αυνανισμού πειραματίζεται και διερευνά τη σεξουαλικότητα του ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για το άνοιγμα στο άλλο φύλο. Στην ηλικία αυτή διαμορφώνεται η αίσθηση της ταυτότητας του φύλου , είμαι άνδρας και παράλληλα η αίσθηση του σεξουαλικού προσανατολισμού που ορίζει την έλξη από το άλλο ή το ίδιο φύλο. Σε κάθε περίπτωση ο έφηβος παράλληλα με τις σωματικές αλλαγές που βιώνει αισθάνεται την ανάγκη να μοιραστεί την επιθυμία του για συντροφικότητα και να εκφραστεί ερωτικά. Η έκφραση αυτή είναι καλό να γίνει όταν ο ίδιος αισθάνεται έτοιμος για την πρώτη του ερωτική εμπειρία. Οι γονείς καλό είναι ούτε να αναστείλουν την επιθυμία του με την φράση: είναι νωρίς ακόμα , ούτε να τον σπρώξουν επειδή έτσι νομίζουν ότι θα γίνει άντρας. Ο έφηβος είναι σημαντικό να θυμάται ότι δεν θα πρέπει να βιαστεί και ότι το πότε και με ποια γυναίκα είναι δική του επιλογή. Συνήθως ως κατάλληλη ηλικία για την έναρξη της σεξουαλικής ζωής θεωρείται το κλείσιμο της εφηβείας , το οποίο χρονικά τοποθετείται από 17 έως 19 ετών. Η σεξουαλική λειτουργία του άνδρα
Η σεξουαλική λειτουργία στον άνδρα εκφράζει την ισορροπία βιολογικής και συναισθηματικής λειτουργίας και ορίζεται με την στύση που απεικονίζει την επιθυμία και τη διέγερση που προκαλείται , την οργασμική κορύφωση με την εκσπερμάτιση και τέλος την επαναφορά σ την ψυχική ηρεμία. Η σεξουαλική ζωή του άντρα ξεκινά από την ήβη και διαρκεί μέχρι το τέλος της ζωής του, γνωρίζοντας βέβαια μεταβολές και διαφοροποιήσεις ως προς τη συχνότητα και τον αριθμό των επαφών. Ο αυνανισμός είναι μια δραστηριότητα που στα πρώτα χρόνια της ζωής του άντρα συμβάλλει στην εξερεύνηση της σεξουαλικότητας , και αποτελεί προετοιμασία για τη σεξουαλική ζωή . Ωστόσο , στον ενήλικο άντρα ενδεχομένως να τον εμποδίζει στην αναζήτηση ερωτικού συντρόφου καθώς ικανοποιείται μόνος του ενώ στη συντροφική σχέση ίσως αποξενώνει από την σύντροφο αν αποτελέσει κύρια πηγή ευχαρίστησης. Η φάση οργασμού στον άντρα που ακολουθεί τη στύση συνοδεύεται από μια περίοδο χάλασης της στύσης και συναισθηματικής ηρεμίας. Ο άνδρας χρειάζεται λίγο χρόνο για να μπορέσει ξανά να έχει στύση.
Οι διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας συνοψίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
1) Διαταραχές της επιθυμίας .
Η επιθυμία αποτελεί την έναρξη της σεξουαλικής επιλογής, ακολουθεί το εμπειρικό ερέθισμα και τέλος η παράσταση του αντικειμένου που καταλήγει στην σεξουαλική διέγερση. Η αυξημένη επιθυμία , η μειωμένη επιθυμία ή και αποστροφή ενδεχομένως αποτελούν πρόβλημα για την σεξουαλική ζωή του άντρα. Η σεξουαλική επιθυμία ενδεχομένως να μειώνεται από ψυχολογικούς παράγοντες που αφορούν το άγχος , το φόβο αποτυχίας , τις διαπροσωπικές συγκρούσεις το πένθος , την χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ακόμα, επηρεάζεται από φαρμακευτικές αγωγές : αντιυπερτασικά . αντικαταθλιπτικά. Και τέλος από ορμονικού παράγοντες όπως η μείωση των ανδρογόνων. Η μείωση της επιθυμίας συχνά συμβαίνει στο γάμο και συνδέεται τόσο με την αίσθηση της μονοτονίας , τις αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση, στην παραίτηση των δύο συντρόφων, στις υπερβολικές προσδοκίες και τα «πρέπει» που ενδεχομένως συνοδεύουν τις αντιλήψεις των ανθρώπων. Η αίσθηση του καθήκοντος , η παραμέληση της επικοινωνίας , οι συγκρούσεις είναι δυνατόν να οδηγήσουν στη σεξουαλική αποστροφή.
2) Διαταραχές της διέγερσης.
Που αφορούν τη στυτική λειτουργία και είναι : η στυτική δυσλειτουργία , η παρατεταμένη στύση και η στυτική διαταραχή δυσμορφικού τύπου. Η στύση διακρίνεται σε τρία είδη :α)Ψυχογενής β) αντανακλαστική και γ) νυκτερινή. Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η μόνιμη ή παροδική αδυναμία για την απόκτηση και διατήρηση στύσης , ικανής για σεξουαλική δραστηριότητα και ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.
Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι οργανικά :
Α) Αγγειακή : διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ενδοθηλιακή αγγειακή λειτουργία , είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε στυτική διαταραχή. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η αρτηριακή πίεση . ο διαβήτης , η στεφανιαία νόσος.
Β) Νευρογενή: Η στυτική δυσλειτουργία νευρογενούς αιτιολογίας προκαλείται από την βλάβη στο κεντρικό η περιφερικό νευρικό σύστημα. Η σκλήρυνση κατά πλάκας , η νόσος του Parkinson ο σακχαρώδης διαβήτης, ο αλκοολισμός , και παθήσεις της σπονδυλικής στήλης επηρεάζουν το ΚΝΣ. Έτσι , η υπερτροφία του προστάτη και η μείωση της παραγωγής των ανδρογόνων επηρεάζει την παρουσία της τεστοστερόνης στο αίμα. Επιπλέον, σε περιπτώσεις ριζικής προστεκτομής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, είναι δυνατόν να κοπούν ή να τραυματιστούν τα σηραγγώδη νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη στύση με αποτέλεσμα την εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Επίσης , ο άνδρας που πάσχει από ζαχαρώδη διαβήτη ενδεχομένως να παρουσιάσει στυτική δυσλειτουργία σε συνδυασμό με το αίσθημα της κατάθλιψης που συνήθως προϋπάρχει της εμφάνισης του διαβήτη.
Γ) Ορμονική : οι αιτίες ορμονικού τύπου είναι ο υπογοναδισμός (χαμηλή τεστοστερόνη), η υπερπρολακτιναιμία, και ο υπό – υπέρ θυρεοειδισμός.
Δ) Ανατομική: χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την στυτική λειτουργία . επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη , η προστατεκτομή , η κολεκτομή λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης , άτομα με κινητικά προβλήματα ενδεχομένως να παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Τα κέντρα της αντανακλαστικής στύσης βρίσκονται στα Ι2 –Ι4 νευροτόμια του νωτιαίου μυελού της σπονδυλικής στήλης. Παθήσεις που επηρεάζουν τα νευροτόμια αυτά , είτε τις εκφύσεις των νεύρων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την στυτική λειτουργία. Επίσης , η νόσος του Peyronie που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση ινώδους ιστού στο λευκό χιτώνα του πέους , με αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας και την εμφάνιση δυσμορφίας κατά τη στύση. Η κάμψη του πέους , και ο πόνος που προκαλείται κατά τη στύση αποτελούν τα συμπτώματα. Αντιμετωπίζεται με επέμβαση χειρουργική ή με θεραπείες από το στόμα.
Ε) Οφειλόμενη σε φάρμακα και ουσίες: Αντιυπερτασικά , Καρδιοτονωτικά, Ηρεμιστικά , Διουρητικά , Νευροληπτικά. Επίσης, το αλκοόλ, η νικοτίνη, τα οπιοειδή , η αμφεταμίνη μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.
Ψυχολογικοί παράγοντες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία
Ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την στυτική λειτουργία σχετίζονται με το άγχος , με τη συναισθηματική μεταβλητότητα , τις πολιτισμικές αντιλήψεις , την αυτοεκτίμηση και την εικόνα που έχει ο άνδρας για τον εαυτό του καθώς και τις προσδοκίες επιτυχίας και ανταπόκρισης στον ρόλο του. Η συμπεριφορά της ικανοποίησης φαίνεται ότι μετατρέπεται σε επιτυχία ή αποτυχία μπροστά σε μια γυναίκα στην οποία θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανός. Οι παράγοντες αυτοί συνδέονται με την αυστηρή ανατροφή, την ανεπαρκή πληροφόρηση , τις διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις , την πρώιμη τραυματική σεξουαλική εμπειρία , την ανασφάλεια για το σεξουαλικό του ρόλο και το συνεχές άγχος στο αν θα τα καταφέρει καθώς στο αγωνιώδες ερώτημα πότε θα πρέπει να « μπω μέσα;».
Το άγχος του σεξουαλικού ρόλου μπορεί να οδηγήσει τον άνδρα σε μια συνεχή αναζήτηση της σωστής προσπάθειας , όπου μετά από μια αποτυχία αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει την επόμενη φορά εμπλέκοντας τον σε ένα συνεχιζόμενο κύκλο και μια απορία για το τι συμβαίνει. Το άγχος της κοινωνικής και οικονομικής επιτυχίας φαίνεται ότι επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση επηρεάζοντας την στυτική λειτουργία , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προσωπική και κοινωνική απορρύθμιση του προσώπου. Παράλληλα, επηρεάζει την ζωή του ζευγαριού καθώς η γυναίκα αισθάνεται ως μη επιθυμητή και συχνά θυμώνει ή αμφιβάλλει για την δική της θηλυκότητα και σεξουαλική λειτουργία. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη επικοινωνίας και η σταδιακή απομάκρυνση του ζευγαριού καθώς είναι δυνατόν ο ένας να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλον.
Η στυτική δυσλειτουργία σήμερα αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά , ψυχολογικά και με ιατρικές τεχνικές επεμβάσεις. Ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις για τα επίπεδα του σακχάρου, τα επίπεδα των λιπιδίων, τις ορμόνες και τον αιμοδυναμικό έλεγχο που επιτρέπει την αξιολόγηση της αιμοδυναμικής ροής και επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργικότητα της πεϊκής αιμοδυναμικής.
Διαταραχές του οργασμού στον άνδρα
Οι διαταραχές του οργασμού αναφέρονται σε διαταραχές της εκσπερμάτισης καθώς και της ψυχικής συμμετοχής στην σεξουαλική εύρεση. Ο μηχανισμός της εκσπερμάτισης έχει δύο παραμέτρους την ψυχική ή εγκεφαλική που καλείται ερεθισματική και τη βιολογική που καλείται εκφορτική. Η εκσπερμάτιση είναι μια διαδικασία καθοριστική της βιοσωματικής λειτουργίας της ανδρικής σεξουαλικής συμπεριφοράς και δείχνει την πλήρη κορύφωση του οργασμού στον άνδρα ενώ παράλληλα συνδέεται με τον παράγοντα της γονιμότητας.
Οι συνηθέστερες διαταραχές του οργασμού είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση, η καθυστερημένη, η ανεσταλμένη και η παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι δυνατόν να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη ζωή τόσο του άνδρα όσο και του ζευγαριού καθώς η γυναίκα νιώθει μη επιθυμητή ή ότι ο άνδρας δεν νοιάζεται για την δική της ικανοποίηση και αντιδρά με θυμό και δυσφορία γεγονός που επιτείνει ακόμα περαιτέρω την αγωνία του άνδρα. Η πρόωρη εκσπερμάτιση αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής που αποφορτίζει ψυχικά τον άνδρα. Η χρήση τοπικών αναισθητικών η προφυλακτικών με εμποτισμένων με αναισθητικές ουσίες με σκοπό την επιβράδυνση δεν ενδείκνυνται καθώς μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της στύσης λόγω αναισθησίας.
Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση σχετίζεται με τη δυσκολία που έχει ο άντρας να φτάσει στην κορύφωση γεγονός που μπορεί να συνδέεται με το αίσθημα της ηδονής καθώς και με τη ψυχική συμμετοχή και την συναισθηματική ικανοποίηση που αντλεί από αυτήν. Επίσης, είναι δυνατόν διάφορες φαρμακευτικές παρεμβάσεις να αποτελούν παράγοντες καθυστέρησης όπως και οργανικά προβλήματα που σχετίζονται με το αντανακλαστικό τόξο της εκσπερμάτισης.
Στην ανεσταλμένη εκσπερμάτιση ο άνδρας αδυνατεί να φτάσει στη κορύφωση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Η κορύφωση επιτυγχάνεται με απτική επαφή ή στοματικό έρωτα. Τα αίτια φαίνεται ότι είναι ψυχογενή και συνδέονται με το πώς νιώθει ό άντρας στη σχέση του. η αδυνατότητα του άνδρα να φτάσει σε κορύφωση μέσα στη σεξουαλική πράξη δημιουργεί προβλήματα στη σχέση όταν η γυναίκα θυμώνει και χρεώνει στον άντρα την έλλειψη επιθυμίας.
Τέλος , η παλίνδρομη εκσπερμάτιση οφείλεται σε οργανικά και ψυχολογικά αίτια. Κατά την παλίνδρομη εκσπερμάτιση η πορεία του σπέρματος ακολουθεί αντίστροφη πορεία και αντί να κατευθυνθεί προς την εξωτερική πλευρά της ουρήθρας κατευθύνεται και καταλήγει στην ουροδόχο κύστη. Οργανικές επιπλοκές λόγω της παλίνδρομης εκσπερμάτισης δεν υπάρχουν.
Μειωμένη επιθυμία
Η μειωμένη επιθυμία προκαλείται είτε από ψυχολογικούς παράγοντες , είτε από οργανικούς- ορμονικούς είτε από φαρμακευτικές αγωγές. Η μειωμένη επιθυμία μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις που προκαλούν δυσφορία , όπως και από την συνήθεια και την έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος για τη σύντροφο , συνήθως μετά από μακροχρόνια σχέση. Ωστόσο, το ζευγάρι μπορεί να κρατήσει το σεξουαλικό ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον, μέσα από την φροντίδα της σχέσης επικοινωνίας, την συναισθηματική ασφάλεια , που παρέχει το αίσθημα της πληρότητας.
Τέλος, να θυμήσουμε ότι το σεξ δεν είναι διαγωνισμός εκατοστών και ότι το μέγεθος του πέους δεν παίζει ρόλο στη σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας. Το πέος του άνδρα με μήκος 12- 15 εκ. και διάμετρο σε χάλαση 2.5 εκ. αρκεί για να ικανοποιήσει την γυναίκα. Οι περιπτώσεις μικροφαλλίας δηλαδή 10 εκ και κάτω είναι πολύ λίγες και είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με επεμβάσεις αισθητικού περισσότερο τύπου. Η διαφήμιση φαρμακευτικών σκευασμάτων που αυξάνουν το μέγεθος του πέους δεν είναι ακριβής.
Βιβλιογραφία
Δρ. Ασκητής και συνεργάτες. Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας(2011).
100 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για Μένα και για Σένα και 10 για μας. Αθήνα :ΙΨΣΥ
Comments